onsdag 4 juli 2012

Partikelfysik och språk


Angående dagens uppjagade rapporter från CERN i Geneve om att man tror sig hittat spår av Higgspartikeln, samt det sentida påfundet hos somliga svenska skribenter att i stället för det äldre uttrycket 'få mer valuta för pengarna' skriva det USAmerikanska 'more bang for the bucks':

Om vi bygger vår accelerator större och starkare
kan vi få bättre kunskap om Big Bang.
Om vi lassar in mer bucks i projektet
Så kan det bli 'More Bang for the Bucks'!

Jaja, inte så att jag är emot avancerad forskning inom partikelfysiken - däremot har jag som känslig poet vissa synpunkter på förändringar i språket! Jag undrar ... Higgspartikeln, även känd som Higgsbosonen, är den partikel som anses ge andra partiklar massa. Men om Higgsprylen själv har en massa, var har den fått det ifrån då? Eller har den skapat sig själv? Kommer att få mig att tänka på det här skämtet:

'He had no father. He had no mother. He was a self-made man!'

4 kommentarer:

martin sa...

Hittandet av higgsbosonen öppnar för ytterligare partiklar i partikelfysikens periodiska system. Så nej, det är inte slutet på sagan, snarare början.

Men nu kan vi iaf sluta kalla den för gud-partikeln, för nu har vi fastlagt att den existerar och därmed är smeknamnet gudpartikeln missvisande.

Björn Nilsson sa...

Ja, partikelforskarna vid CERN lär väl inte ha brist på sysselsättning framöver, bara det inte blir brist på forskningsanslag!

martin sa...

Det är väl bara en tidsfråga till vi måste "spara" på CERN också till förmån för några banker.

Björn Nilsson sa...

Men då kanske kineserna har byggt en accelerator som kan köra partiklar tur-retur Shanghai-Beijing! Undrar om inte Kant tänkte sig att materien är oändligt delbar, Mao gjorde det, och därmed är det väl "bara" att försöka hitta Higgsbosonens komponenter också!