onsdag 4 mars 2015

Poetkurs: Varning till anonyma poeter

Idag diskutera poetkursen frågan

Varför kan det vara olämpligt att publicera sin poesi anonymt på nätet?

Många väljer en pseudonym i stället för det egna namnet när dikterna skall läggas upp på nätet. Man hittar på något som låter roligt, eller man vill helt enkelt inte tala om vem man är. Men kan det finnas problem med det?

Jo, för att ta något uppenbart: man riskerar att Researchgruppen eller motsvarande kapar poesisajtens databaser och i allmänhetens intresse avslöjar de anonyma poeternas verkliga namn. Tänk själv vilka otrevliga situationer som kan uppstå …


Det bultar på dörren hos fyrtioårige grovarbetaren Gunnar ”Gurkan” Johansson i Åtvidaberg. När han öppnar står Robert Aschberg och en kameraman där.

RA (elakt flinande): Hej, vi kommer från succéprogrammet 'Inkvisitions-TV'. Du är alltså grovarbetare Gunnar Johansson, fyrtio år, hundratjugo kilo och bred som en lagårdsdörr?

GJ (förvirrat): Jaa, vadårå …?

RA (ännu mer elakt flinande): Hur kommer det sej då att du nätpublicerar dikter under den fullständigt missvisande pseudonymen 'Lilla stjärneblosset', och dessutom i presentationen påstår dej vara ”en jätteromantisk tonårstjej”? Vet grabbarna på jobbet om att det är du som har skrivit den här versen:

Min lilla fina vita kanin
har halsband av finaste siden,
jag strålar med min bästa min
och klappar den hela tiden …

Nå, vad tror du folk säger om det?

GJ (surt): Det skiter jag i. Nu hämtar jag älgstudsarn och skjuter mej ...

Inga kommentarer: